One month...alone

Assalamualaikum Episod 21 : Jordan Travelogue Hai guys , its been a while i posting an entry. Dah masuk sem pendek sini. Its ti...

Assalamualaikum
Episod 21 : Jordan Travelogue


Hai guys , its been a while i posting an entry.

Dah masuk sem pendek sini. Its tiring too because of fasting for 16 hours/day and its summer time. So hot to out from home , mhuahuahua. Well , never mind. Im experienced it for 3rd time already. Stay strongg , okay ?



Topic : A.L.O.N.E
Oyeah , speaking about this matter. Aku punya satu pengalaman yang mana aku tinggal sorang-sorang kat rumah. Tahun lepas. Sebab semua housemate pulang Malaysia walaupun pada asalnya tak plan pun nak balik semua but because of urgent matters. Mereka terpaksa pulang. But aku tetap taknak balik so tinggallah sengsorang sini.


And early i dont know how nak hadapi situasi sebegini. Pernah kena tinggal tapi tak selama ini. Sebulan kot bukan sari dua. Lama tempoh masa tu. And macam-macam boleh jadi kan ? eshhhhhh


But im strongly kuatkan semangat , beranikan diri , cabar diri dalam situasi begini. Tup tup sekejap je dah sebulan berlalu. Kawan-kawan lain agak terkejut bila aku cakap aku duk sorang-sorang je sepanjang tempoh cuti tu. Aku sendiri terkejut seakan tak nak percaya diri aku lepasi pengalaman seram macam tu. Masak sorang-sorang , makan sorang-sorang , keluar beli-belah sorang , paling ngeri tidur sorang-sorang. Pulak pernah suatu hari hujan disertai guruh petir (aku fobia pada petir bahasa saintifiknya Astraphobia) , time tu kau terpaksa hadapi symptom fobia kau sorang-sorang. Sakit wehh. Bayangkan , kalau korang camna agak ? hukhuk.


When i told my mum about this. She’s shocking absolutely because anak dia ni perempuan and not lelaki and bumi yang ditinggal jauh 7000km from rumah mak ayah. Aku hanya mampu yakinkan ummi bahawa everything will be alright here and thankful ummi memang percayakan aku. Also yeah i put my God first in everything , tawakkal full marks. Ini antara cara berkesan nak hadapi semua situasi di luar kemahuan kita.


Actually , its hurt guys , its painful inside but days by days im just like to be alone. And its seem i’m alright to be alone. Walking alone , running alone and do many things alone. Strange , right ? and because of this experience i’m not worry to be alone again also i dont care to be alone again even i’m afraid too a little bit. hehe


Dan pengalaman ni ajar aku sedarkan aku “Macam mana agaknya mereka yang hidup susah sebatang-kara bertahun-tahun?” “Bagaimana pula anak-anak kecil yang ditinggalkan ibu ayah mereka?” “Bagaimana pula warga emas yang dibuang anak-anak hidup di jalanan?”. Ya, sekurang-kurangnya aku pernah merasa secebis perasaan mereka. Juga , kita tak selamanya berteman , ada masanya kita akan menyendiri ditinggalkan insan tersayang atau  terpaksa jauh dari keluarga demi impian & kerjaya. Di kala itulah diri mesti kuatkan semangat , bangkit sendiri dan tingkatkan pergantungan diri hanya pada Tuhan. Kan ?


Last , sepastinya , kau juga akan pergi dalam keadaan berseorangan nanti.


You Might Also Like

4 comments

  1. kadang kita akan rasa lebih bersyukur bila kita berkeseorangan sebab time tu kita tahu kita boleh berdikari =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Absolutely right dear. Time tu baru tahu tahap kebolehan berdikari kita kan? Kalau tak, sampai bila lagi. Alhamdulillah :)

      Delete
  2. semoga dipermudahkan kt sana.. bukan senang nk berdikari kena tabah betul2. :) selamat berpuasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. TERIMA KASIH sis nina , insyaAllah :)

      Delete

- DO GOOD BE GOOD -
WARNING : NO SPAM!

Latest On Instagram