Rezeki.

One day i found a quote by Syeikh Mutawalli As-Sya’rawi (1998m), Ulama’ Kontemporari Pentafsir Al-Qur’an di Mesir , yarhamhullah. And h...



One day i found a quote by Syeikh Mutawalli As-Sya’rawi (1998m), Ulama’ Kontemporari Pentafsir Al-Qur’an di Mesir , yarhamhullah. And he said :

“ Harta merupakan sebahagian dari rezeki , akan tetapi di sana terdapat rezki sihat , rezki anak-anak , rezki makanan , rezki keberkatan. Dan semua nikmat dari Allah taala merupakan rezki dan bukan terhad pada harta sahaja “. - quote


Sangat menyentuh jiwa aku akan pesanan di atas pada masa ini sebab pernah rasa diri tak cukup segala kerna duit. Aku bukan dari family yang hidup dalam kenikmatan kemewahan segala pun. But , alhamdulillah aku dikurniakan seorang bapa yang dihiasi akhlak insani , begitu juga ibuku. Kakak adik aku yang tak pernah merungut , membantah atau mengkufuri segala kehidupan yang sedia ada pada kami. And I'm very proud of them! 


Well , i think ini lebih dari kecukupan rezki yang Allah bagi kat aku sekeluarga. Iaitu rezeki ma’nawiyyah. Ustaz Pahrol Mohd Juoi pernah sebut dalam penulisanya “Beduk Diketuk” kisah seorang ibu yang mengeluh akan ketidakadilan yang berlaku di tempat kerjanya sehingga akhirnya menyedari bahawa keikhlasanya telah diganjari Allah dengan dikurniakan anak-anak yang berjaya.

OAllah! Let me be a mustaqim with these feel.

You Might Also Like

9 comments

  1. Ameen. Red the same story juga di Beduk Diketuk. :D hehe. Smpai skrg sy prcaya yg syukur dulu dgn segala nikmat Allah at this time, nnt insyaAllah kalau rezeki, Allah tambah lagi. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, moga Allah limpahkan karunia kpd awak sekeluarga :)

      Delete
  2. makin kita bersyukur makinn Allah syg dan tambah nikmat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2, "Sekiranya kamu bersyukur, kami akan gandakan lagi nikmat" - ayat :) moge kite selalu dihiasi sifat syukur

      Delete
  3. your family is so lucky for having you =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu first time org sebut kalimah ni pd sy, :') thanks awakk

      Delete
  4. well, i'm so need this:) thanks awaa:)

    ReplyDelete
  5. Alhamdullilah. Bersyukur atas semua yang dikurniakan Allah =)

    ReplyDelete

- DO GOOD BE GOOD -
WARNING : NO SPAM!

Latest On Instagram