SUCI HATI SUCI MINDA

simple bila hati suci , minda juga pasti suci bila hati kotor , minda juga pasti kotor soalnya bagaimana mahu hati suci? suci dari seg...




simple

bila hati suci , minda juga pasti suci
bila hati kotor , minda juga pasti kotor


soalnya bagaimana mahu hati suci?
suci dari segala jenis kotoran-kotoran degil najis mazmumah


solat? puasa? alquran? sedeqah? amal kebajikan?
kalau semua kau dah buat , hati masih kotor , minda masih biru


lalu mana silapnya kau? silap amal kau?
ehhh, kau punya niat tak botul kot


dah kalau niat memang iklas untuk Allah , redho Allah
tetap kau punya hati rasa semacam je , something wrong omputih cakap


mesti ada sebab , the other side of yourself (nafsu diri
mungkin lebih berkuasa (out of control) dari kau punya diri sendiri


lalu macamana nak tundukkan nafsu di bawah diri kau?
ahh! ni lagi soalan susah nak tahu jawapnya


jawap mudah kena kentalkan iman , upgrade iman selalu
ops jangan lupa iman tu dia ada naik turun jugakk


alamakk dah tu camna doh? sampai bila doh?
aku nak mati dalam keadaan iman aku di darjat tertinggi weh


fikir aku simple
kau kena lawan berjuang bukan saja untuk hari ni
tapi setiap hari setiap saat setiap detikk kena lawan


even kau dah lawan untuk jangka masa panjang then suatu hari kau rebah balik
kau tetap kena bangkit balik dan lawan balik even perlu start dari mula


takpa Tuhan kat atas tahu sejauh mana penat lelah kau melawan
dia hitung semua tu dia hitung banyak mana , jangan risau


jangan risau , Tuhan kat atas Maha Adil.


-monolog untuk diri sendiri







You Might Also Like

2 comments

  1. Such a good reminder
    me too sometimes i was thinking the same thing. I was afraid of if i forgot no one would remind me

    ReplyDelete
  2. niat..me too..muhasabah diri

    ReplyDelete

- DO GOOD BE GOOD -
WARNING : NO SPAM!