5 Things I Love Most About Korea!

Anyeonghasaeyo! Korea , sebuah negara koordinasi di Northeast Asia yang terbahagi kepada dua South (republic) & North setelah per...


Anyeonghasaeyo!

Korea, sebuah negara koordinasi di Northeast Asia yang terbahagi kepada dua South (republic) & North setelah perang dunia suatu ketika dulu. Well, aku baru mula tahu wujud negara ni waktu form 6 kot tu pun tak berapa nak ambik tahu dan tak minat langsung even kawan-kawan aku ramai dah tergilakan korea ni, haha.

Untill aku tertarik tonton satu variety show korea tv ni, Running Man (SBS Channel). Sejak tu lah aku dah mula tertarik tertawan dengan keindahan bumi Korea ni. Dahulunya aku ni peminat China, now i think Korea will be at rank #1 to me.


So, this is 5 Things I Love Most About Korea!

1- Culture
Rasanya semorang tahu, Japan & Korea antara negara yang punya adat budaya di ranking teratas dunia.  Sudut kebersihan, budaya pewarisan, pendidikan, teknologi.

Aku jatuh cinta pada keberadaban orang korea or maksud lain common sense depa sangatlah patut dibanggakan. Kalau korang pernah tengok reality show korea as such The Return of Superman, My Baby, Running Man & others, kau boleh tengok dan nilai sendiri bagaimana budak kecik yang seawal satu tahun sudah didedahkan dan diajar dengan nilai & adab akhlak yang tinggi. Bagaimana cara mereka bila berada di meja makan bersama orang tua, bila berjumpa orang luar, bila menyambut tetamu ke rumah, ketika bersama mak ayah. Sangat mengagumkan.

2-  Language
Second thing that i love about Korea, of course the language which its called Hangul. Bahasa korea ni ternyata lebih senang dan mudah dikuasai berbanding bahasa China. Seriously, aku pernah try belajar bahasa China and its so difficult to me so aku berhenti tengah jalan macam tu je, haha.

Sebab bahasa korea ni lebih mudah ialah dia macam bahasa Melayu jugak ada alphabet dia so mudahlah nak ingat dari A sampai Z. Selain tu, sebutan dia pon takdala rumit sangat kalau dah hari-hari tengok cita running man tu memang boleh kuasai kot gaya bahasa diorang. Apa bahasa formal diorang, bahasa informal diorang. Boleh kaji semua tu sambil nengok cite tu.

One more thing i see, bahasa curse (mencarut) diorang bagi aku macam takda rupa curse pon, haha. Mungkin sebab cara diorang bercakap pun alahai lembut je so bile diorang cursing pun bagi kita macam tak cursing. Contoh diorang nak sebut “Kau ni bodoh betul”, “Ya! jinjaa babuyaa”  bagi aku macam cute pulak kan hahaha.

Hah diorang ni macam kat Malaysia jugak ada bahasa-bahasa hulu atau kampung. Bahasa kampung ni lain dari bahasa bandar. Kadang orang Seoul (bandar) pun tak faham orang Pohang (kampung) cakap apa macam orang KL tak faham bahasa orang Ganu lah, haha. Dan bahasa kampung depa ni bagi aku lagi lagi lagi comel, suka dengorr wehh.



3- Face
Ramai kata orang Korea ni tak hairanlah memang muka plastik semua, bedah plastik bersepah-sepah. Its okay, itu urusan diorang lah. Yang pasti aku memang suka tengok jenis muka orang korea ni. Opss, i means muka asli tanpa bedah plastik macam Chun Seung Im tu haa tak pakai make-up pon still lawa.

Maybe sebab aku jenis minat Timur Asia’s face. Selain tu aku kurang, macam arab face, afghan, america or else tu semua aku kurang. Hah, mengarut je kau.

4- Places
Ni kalau dah gi travel bolehlah cerita panjang-panjang kan. Thats why next travel list aku, Korea, insyaAllah.




5- Food
Haaa ni pon sama, sebab tak pernah rasa makanan diorang so takleh nak buat review menariklah. Tapi aku dah duk berangan nak try one day nanti. Ehh kat Malaysia pon dah ada lahh restoran Korea, Eid Halal kat Bangi, Selangor. So, siapa-siapa nak pi try cuba boleh gi enjoy sana kay?

Makanan korea yang paling aku nak ngap ialah Kimbap (sushi), Bibimbap (nasi goreng sayur), Deokbukki (rice cake), Jjajangmyeon (blackbeans noodles), Jjampong (seafood noodles), . Banyak lah aku nak try ngapp sebenarnyaa. Ahh, membocakk perutt. 




So thats 5 thing i love most about Korea. How about you? Do you love Korea too?
Lets share our loves together ♥ Saranghaeyo do Kamsahamida 


p/s: all pictures credit to the owner not me

You Might Also Like

31 comments

  1. Yeayyyy! Setuju semua dengan sebab kenapa suka korea!! 😍 Siqah pun suka tengok The Return Of Superman, dari kecik ajar anak begitu. Suka tengok cara orang Korea ajar anak. Tempat menark semestinya terasa nak duduk bertahun di Korea agar boleh explore semua! Makanan Korea memang win! Terasa rindu so makan je makanan Korea di Malaysia. Rasanya boleh lah sama. Ahhh bestnyaaa! Jom travel Korea sesama. Hehe 😍❤️

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh, akak dah pi korea, bestnyaa. Kan, best tengok diorang ajar anak2. ahhh makinn takk sabar nak travel sana ni kak. Makanan tu tujuan utamee hehe :) :)

      Delete
  2. Kita obses korea.................... jadi kita setuju haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, awak dah pi travel korea lagi2 la kann punya obsess. =D

      Delete
  3. Wehh sdp plok bce haha aku nk g gk sambil tu nk g jepun laluu

    ReplyDelete
    Replies
    1. berehhhhh. ada mase ada kewangann boleh gi travel sama2 wei. =D

      Delete
  4. sy pun tahu pasal korea ni lpas tgk running man,after that everything is korea. kdrama,kpop everything hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha kan beri effect betul running man tu

      Delete
  5. fatin pun suka gila tengok The Return of Superman tuh. kecik-kecik sudah diajar nilai,pengajaran dan budi bahasa serta adab yang tinggi dalam diri mereka. :)

    serious teringin gila nak jejakkan kaki di korea ni. satu hari nanti, insha Allah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2, setakat kita melayu pun tak diajar camtu kan. bolehla pasni amik yang baik jadi tauladan untuk diajar pada anak-anak kita nanti.

      Jomm jommmm, nakk gi jugakk sy =)

      Delete
  6. Lepas baca entry ni baru tahu nama betul Song Ji Hyo,hahaha, sebab google Chun Seung Im, and makanan tu saya pun sukaaa sgt rice cake tu, pernah makan kt shah alam.. bila balik kedah ni xtau nak cari kat mana dah, sedih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe gigih tu google nama Chun Seung Im awak,

      takpee lain kali gi pulakk jejalann shah alam. sy tak ada peluang lagi nak merasa semua. =D

      Delete
  7. claudy pun suka sangat dengan Korea eventhou tak gemar tengok kdrama or kpop.
    claudy paling suka tgk muka dorang flawless je (tengah belajar skincare dorang), makanan dorg ( hari2 nak makan korean foon kalau boleh) and tempat dorg banyak yg menarik.
    hee, and claudy plan nak travel to korea next year. jomm pegi xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. woww, kan muke diorang mmg flawless, alaa, bestnye dengar org dah try makanan korea.

      Omoo, bestnyee dah nak pi awak, selamat travel jgn lupe kongsi nanti ye :)

      Delete
  8. Saya pun minat sangaaat korea ni. Nak sangat pegi sana nnt hehee. Tgk oh my baby lahaiii cute je budak2 tu tau! Especially bila budak2 tu buat belly bow hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. absolutely, geramm tengokk budak2 respect mak diorg, cute lahaii :P

      Delete
  9. Mrs. A pun suka Korea lepas tengok kdrama Boys Over Flower yang 4 hero handsome dalam satu drama hiks! tapi kawan Mrs.A yang kerja dengan orang korea (Samsung factory) kata depa taklah seindah yang digambarkan dalam TV tu huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk? hihi tapi logik je, sini pon arab selalu puji melayu tapi hal sebenar kite2 je tahu camna ;)

      Delete
  10. saya suka makanan. hahaha, lagi2 kimchi. sedap !

    salam singgah dan salam kenal.

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pernahh rasa pon kimchi. nak tryy jugak one day =)

      Delete
  11. i really like korean food! so delicious
    tapi dari segi kebersihan korea ni lbh kurang malaysia. Jepun punya cleanliness xleh lawan. number one. toilet convenient store dorg mcm toilet hotel

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok rumah2 dlm cite budak2 korea tu bersih kemas je kan. tak tahu disebalik kaca tv cmne. apa2 pon amik yg baik je buang yg buruk jauh2. :D

      Delete
  12. tak minat sangat dengan korea.... but selagi tak mudarat boleh je nak suka

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu pun sy mmg tak minat langsung korea ni sbb berkenang dgn adat dia jadi minat, takpe amik yg baik2 =D

      Delete
  13. teringin nak ke korea. i love everything about the country hahah! nak pegi tempat2 yang ada dlm semua kdrama yg saya tengok xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboii awakk. haha, moga tercapaii impian nak ke sana nanti :)

      Delete
  14. korea ni banyak yang menarik. teringin nak pegi sanaaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, korea ni memang terlalu banyak benda yg best2 mcm malaysia jugakla. ;)

      Delete

- DO GOOD BE GOOD -
WARNING : NO SPAM!