Be confident, be independent!

Assalamualaikum

"Don’t be scared of loneliness; be scared of being in the mass"   -quotes

Masuk umur 22 ni dah kena start jadi matang, dah kena cuba-cuba untuk jadi matang, peringkat umur ni la dinamakan 'dewasa' atau 'syabab' in arabic. Kena start fikir kerjaya apa, cari income, fikir nak bahagiakan mak ayah, masa depan adik beradik dsb. 

Kalau masa umur ni masih duk fikir pasal ex, mengajuk kena tinggal kawan, benda kecik dah terasa makan hati, tak reti nak urus diri/bilik/rumah, takleh bergerak sendiri, problem tak sudah dsb, cuba-cubalah ubah slowly. Peringkat awal dewasa nilah semua benda kena cuba buat sendiri (tak mengharap pada orang), self independent tu dah kena wujud dalam diri. Biasakan urus segala benda sendiri (tak bergantung pada mak ayah). Although we do not used to that, we must learn and we have to try. 

Dulu pun aku bukan jenis self independent sangat, kalau pergi ke kaunter bank ke hospital ke pejabat urusan ke yang perlu berurus dengan orang pejabat, still kena ada mak atau ayah, cause takda confident nak urus sorang-sorang. Then, bila aku datang sini la banyak belajar tentang self independent ni, semua kena urus sendiri la bila dah jauh dari mak ayah ni kan. Plus umur dah meningkat tua makin hari ni, kena buat-buat confident & brave la hadap semua benda kan. So, lets be confident to be independent! 😍 - 22y/o


























3 comments:

  1. betul tu...setuju sangat...kadang walau bukan keadaan yang memaksa kita utk jadi berdikari, kita sendiri takkan rasa selesa bila terlalu mengharapkan org lain...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tepat sekali awak, kena usaha sendiri buat sendiri lg seronok =D

      Delete

- DO GOOD BE GOOD -
WARNING : NO SPAM!

LATEST ON INSTAGRAM