How to understand introverts?

by - October 17, 2016

Assalamualaikum

Seperti mana di ENTRY ini aku ada sebut yang aku ni dah slow jadi budak introvert walaupun introvert aku ni takdala tahap 100% sebab tak banyak pun ciri-ciri introvert ada kat diri aku. Actually aku pernah jumpa budak introvert yang amat sangat. And pada waktu tu aku tak merasa lagi hidup sebagai budak introvert ni and now God give me that feel, and its weird feeling haha. 

So here some advices for us how to understanding them:


1. DO NOT INSULT HIS/HER SILENCE
Pls part ni paling important. Jangan annaunce kelemahan 'diam' dia depan orang ramai even among your family members. Jangan asyik sebut-sebut dia ni begitu begini depan orang. Rasa dia sakit sangat tau walau benda tu kadang betul kat diri dia. For example (mostly introvert); You're too silent la, thats why you bla bla bla. Dont do that guys. Aku pernah rasa yang sama, somepeople (stranger) said that to me and dia kaitkan pulak dengan aktiviti aku waktu high school dulu. Eh dia kenal ke aku ni camna dulu? And honestly tu la first time rasa sakit hati kat orang sampai sekarang teringat. Don't take a silence as an insult! It is'nt guys!

2. HELP HIM/HER WITH SOCIAL COMMUNICATION
Then help la dia daripada duk label-label dia camtu kan. Although dia tu bestfriend kau forever and ever kan, she/he has a heart guys. Satu rasa yang dia takkan luahkan kat sesapa kecuali hanya mampu telan semua. Antara kelemahan introvert ni memang dia tak mudah nak masuk bersama sosial keliling dia. Kalau perasan, bila dia duk di kalangan member yang dia tak kenal or tak rapat, dia akan memilih untuk diamkan diri je daripada turut sama join SEBAB dia tak tahu nak mulakan camna, tak tahu nak respon camna. Jadi, bantu lah dia sahabat.

3. RESPECT THEIR THOUGHTS OR SPACES
Budak introvert ni lebih banyak ruang dia (means; you can not force him/her to do something that they dont want). Jangan kacau dia bila dia cakap sekian sekian. Fahami dia dan bagi ruang dia kat dia. Okay?

4.DO NOT THROW AWAY HIM/HER
Ni biasa jadi lebih lagi bila dapat kawan yang extrovert dan dia punya kawan lagi ramai and bila mereka dah berjumpa and start kecoh bagai. Dia akan mula throw away-sisihkan kawan dia yang introvert ni. So, lagi awkwardla budak introvert ni bila terpaksa berseorangan. Thats why la jenis introvert ni tak suka berjalan beramai berjemaah dengan orang asing SEBAB dia tahu dia akan dapat rasa itu lagi. Jadi, selalula ajak dia sembang dengan geng-geng kamu yang lain ye or takyah invite dia ke event camtu (thats better for him/her). Otherwise, help him/her. 

5. WELCOME HIS/HER APPEARANCE
Sama dengan point ke 4 di atas, jangan buang dia dari kelompok. Welcome him/her too, at least kau ucap 'Hai' pun kat budak introvert ni, sangatlah dia hargai ia even you're a stranger to him/her. Klik LINK ni untuk tahu macam mana nak interacting introvert in a cute cartoon.


So, korang pernah tak berkomunikasi dengan intorvert? Atau korang ada tak kawan budak introvert ni? Jom kongsi buah fikiran.

You May Also Like

11 comments

  1. yeahhh. BV masa sekolah menengah dulu sangat pendiam. dan sekarang kureng dah pendiamnya. hahahahha. n yes im introvert. mestilah respect sesiapa pun kan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2 semua orang ada space dia time tu kena pandai2 respect their spaces. btw, introvert ni bukan budak pelik pun dr masyarakat. kan? ;)

      Delete
  2. Pernah. Dia memang pendiam tp best, sebab dia good listener.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes, mmg ciri introvert dia seorang yg listener.:)

      Delete
  3. Ada seorang kat office.
    Tapi dia yang tak nak berkawan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hu hu dia taknak kawan takpa lah =) dia malu maybe hehe

      Delete
  4. saya introvert. paling ketara saya tak suka jalan berjemaah sebab depa ni jalan lembab dan suka buang masa. lagi satu saya ni punctual dan baran kalau depa ni tak punctual

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee betul, dulu sy selalu suka jalan berjemaah ramai2 cemtu tapi skrg dah tak kisah kalau jalan sorang2 pon. Yeah, introvert ni dia lebih teratur dlm tingkah laku dia.

      Delete
  5. Kenkadang jadi introvert best jugak. Ngee ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeahh bestt tapi ada masanya tak best sobsob =')

      Delete
  6. Hello ! This is not spam! But just an invitation to join us on "Directory Blogspot" to make your blog in 200 Countries
    Register in comments: blog name; blog address; and country
    All entries will receive awards for your blog
    cordially
    Chris
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/

    ReplyDelete

- DO GOOD BE GOOD -
WARNING : NO SPAM!