Nikon, Canon, Sony, Fujifilm Which one?

by - April 01, 2017


Source

Hai guys, sebenarnya shaf tengah survey jenama-jenama kamera sekarang but confused gila mana satu elok mana satu tak elok mana satu berkualiti mana satu yang tahan lama mana satu yang murah mana satu yang boleh buat semua benda. 

Jadinya nak minta pendapat rakan-rakan blogger yang baik hati yang dah ada pengalaman as DSLR user sebelum ni atau yang tahu serba-sedikit tentang DSLR, harap korang sudi bantu shaf (merayu gila). 

Detail Camera :
DSLR Camera
Interchangeable Lens
Wifi + Bluetooth
16 MP / 24 MP 
RM2000-3000 (Body+Lens)  
Nikon, Canon, Sony, Fujifilm or jenama lain, mana satu yang patut shaf beli ?
Boleh komen kat bawah atau whatsapp shaf : +601119464634
P/S: Terima Kasih awalnya untuk korang-korang semua ❤😘




You May Also Like

19 comments

  1. BV taktau sangat pasal DSLR, tapi kalau pasal kamera, my wishlist mirrorless camera sony a6000, details semua cun ngan yg shaf nak kecuali dslr tu kot, hahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye? Haa ada tengok kamera tu smart gak, thank you BV nanti shaf usha usha camera tu. hehe

      Delete
  2. hmm tak pasti mana yg okay. tp if based on apa yg shaf mention, rasanya canon dan nikon yg superb sbb mcm byk je photographer guna brand tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan Eecha, mostly pakai brand tu la tapi mahal ya robbi haha

      Delete
  3. I've also been thinking to buy a camera but I don't know what to buy. maybe not a dslr because I have zero knowledge of camera

    tell me when you've decided what to buy please xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. I thought you already had one based on ur blog's photos.
      Yes of course, i'll post a new entry next one, thank you rasya :D

      Delete
    2. I used to have one but I gave it to my sister. I have been eyeing to buy a mirrorless camera but still undecided between nikon and olympus lol

      Delete
  4. hi *lambai lambai* saya adalah tahu sikit sikit pasal camera ni. sebab saya ada dslr (nikon) satu. based on my experience, nikon okay je bagus untuk beginner tapi gambarnya tak secantik canon. sebab, one of my friend is using canon so i borrowed her and the result nice la. cuma, canon ni nak kena pandai main exposure apa semua. jadi, saya sarankan canon. so, beli nikon tak rasa rugi gitu. tapi, both pun okay. harga pun lebih kurang je dedulu sekarang tak sure berapa. hahaha soooo, tu pengalaman saya la yang tak berapa pandai ber-kamera ni hahaha I hope it helps :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah seriously review awak berguna sgt ni sbb based on experience sendiri, oh ada baca jugak review org lain cakap Canon bab video recording mmg tiptop berbanding ngan Nikon. Betul2 kalau boleh nak beli yang boleh puaskan hati kang rugi pulak melabur duit byk2.

      Overall, terima kasih byk2 Afifah for this. :) :) :)

      Delete
    2. Rasanya kalau nak pakai Nikon kena pandai main dengan setting dia. Haha tak sure jugak tapi sebab photographer memang ramai pakai Nikon. Kamera Canon kawan pakai cantek walaupun auto je. (tapi still kena tengok model jugaklaa kan)

      Delete
    3. Oh camtu ka, kira Canon auto je lah (senangla camtu), hihi terima kasih @Ana Fatihah, yes model pun kena tengok.

      Delete
  5. Alamak Mai tak pernah ada camera. takda knowledge pun pasal photography semua ni, ehehe. Apapun semoga Shaf buat pilihan terbaik !

    ReplyDelete
  6. canon! nikon gambarnya tak berapa cantik sangat :) (i have both)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Really Erin? Yeahhhh! Thank you so much erin review kat kita. Nanti kita beli Canon lah. :D :D :D

      Delete
  7. Siqah tak tahu bab DSLR. Suka tengok orang pegang DSLR gantung tali di leher dan ambil gambar. Nampak stail sangat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi takpo kak, kak sudi komen sini pun shaf sukaa Hiks!

      Delete
  8. masih available kah utk memberi pendapat? hehe. sebenarnya saya pengguna canon. nikon and canon ada baik buruknya. serupaaa je. yup, canon mmg lawa. lawa dkt display la. bila dah transfer dkt laptop. bila zoom. ya rabbi! pecah tak chantekkk (maybe sbb sy masih beginner kot. tu yg perlu belajar lagi dan lagi) canon dan nikon byk model. ada beginner, semi pro dan pro. kalau pro tu utk org yg banyak fulus boleh guna. kalau guna pro perghhh serius nak nangis gambaq lelawa. kalau nak shoot pun ada caranya. ada yg recommend shoot yg RAW lepas tu edit dkt PS or lightroom. ada juga nasihat jangan buat pixel tinggi lpas tu org google lpas tu org amik karya kita. lepas tu kena tahu jenis lens dan teknik. kalau nak gambar lawa buat potrait guna 50mm. nanti belakang jadi blur. yg subject jdi clear. kena tahu aperture, shutter speed dgn ISO. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sentiasa available lagi, hihi masih dlm fatrah survey lg ni.

      Shaf mmg beginner user ni takpenah main pon tengok org je haha. Ohh mcm tu rupanyaa, kan masing2 adela kelemahan dia hiks. Itulaah kena pandai guna jugak ni lps beli,

      Hanamiko mcm dah pro main ni, banyak tahu. 😊Aperture & ISO tu pun shaf tak tahu fungsinyo apa.

      By the way, terimakasih byk² Hana kasi pendapat tiptop ni. At least shaf tahu gak apa yg perlu tahu. Hihi. 😉

      Delete

- DO GOOD BE GOOD -
WARNING : NO SPAM!